HORN ELEMENTARY SCHOOL

8,360 FT² INTERIOR REMODEL WITH EXTERIOR FACADE AND PLAYGROUND

A key Low-Impact Design feature and hallmark element include the extensive landscaped Bioswale that winds around the entire site.  The Bioswale keeps rainwater on the site longer, allowing maximum absorption into the soil, reducing the potential for local flooding, and filtering the runoff water, thereby reducing the number of suspended solids and contaminants frequently washed directly out of parking areas into the region’s storm water system.  During SD, the Bioswale system was modeled in comparison to a conventional drainage and detention system and found to be a 10% cost savings over a conventional rainwater detention system.

Careful planning and site utilization eliminated the need for temporary classroom buildings during construction, reducing cost and disruption to the students and faculty.  The existing ball fields were used as the phasing and construction area, while the existing school continued operating normally.  Upon completion of construction, the post-war temporary buildings that had been more permanent fixtures at the school were removed to recreate the ball fields.