West University Residence Remodel and Addition


This project is a major renovation and addition to a 1941 masonry and siding house.  The project is currently registered with the USGBC, seeking LEED Gold Level Certification for residences.  The poorly aging exterior was drafty and did not have an adequate moisture barrier.  It was re-skinned, adding 3.5 inches of closed cell foam insulation at the walls, 6” in the attic, and 2” below the floor in the pier and beam crawl space.  In addition to the envelope improvements geothermal, geo-exchange, air-conditioning was used, as well as a 1,000+ gallon rain tank located under the new pervious driveway.  Interior finishes include the reuse of hardwood floors and trim, and the use of reclaimed, recycled, and local materials for the majority of the new finishes.  The lighting power density including all lights, fans, and exterior lighting is .45/square foot--achieved through the extensive use of new LED fixtures and retrofits.

Houston, Texas

  • Seeking LEED Gold Level Certification
  • 1,000+ Gallon Rain Tank under the Driveway
  • Lighting Power Density is .45 per square foot